Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Λίγα λόγια για το muay thai

Ίσως το πιο σκληρό (στην πραγματική, γηγενή εκδοχή του) μαχητικό άθλημα, η ταϊλανδέζικη πυγμαχία ή muay thai, είναι κατά μία έννοια ο πρόγονος του σύγχρονου κικ μπόξινγκ.


Τεχνικά το muay thai χαρακτηρίζεται από τη χρήση οκτώ «όπλων»: πρόκειται για τις δύο γροθιές, τους δύο αγκώνες, τα δύο γόνατα και τα δύο πόδια (με την έννοια του τμήματος που βρίσκεται κάτω από τα γόνατα). Οι αθλητές τα χρησιμοποιούν όλα με ταχύτατες εναλλαγές προκειμένου είτε να σημειώσουν τεχνικά σημεία, είτε να βγάλουν τον αντίπαλο εκτός αγώνα.

Μια σημαντική διαφορά με την κλασσική πυγμαχία είναι ότι ακόμα και σήμερα γίνονται αγώνες όπου οι μαχητές δε φορούν γάντια, αλλά απλώς τυλίγουν τα χέρια τους με υφασμάτινες ταινίες (μπαντάζ).

Σήμα κατατεθέν του muay thai είναι τα ιδιαίτερα επώδυνα χαμηλή κυκλικά λακτίσματα που εκτελούνται με τις κνήμες. Οι ταϊλανδοί αθλητές αφιερώνουν πολλές ώρες στο να κάνουν τις κνήμες τους ιδιαίτερα ανθεκτικές, ώστε να μπορούν να εκτελούν τα συγκεκριμένα λακτίσματα που έχουν ως στόχο τους μηρούς του αντιπάλου.


Ακόμα και αν κανείς δε σκοπεύει να ακολουθήσει την εξαντλητική προπόνηση των ταϊλανδών και την επαγγελματική τους πορεία, το muay thai παραμένει μια από τις πιο έντονες σωματικά ασκήσεις του χώρου των πολεμικών τεχνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου