Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Απλά… RESPECT

Τους κλείδωναν και τους άφηναν νηστικούς όταν έχαναν σε έναν αγώνα την ίδια στιγμή που η φρίκη του πολέμου άφηνε τα σημάδια στην ψυχή τους. Αναζήτησαν άσυλο στη Βραζιλία και σήμερα δύο Κονγκολέζοι τζουντόκα προπονούνται για να εκπροσωπήσουν όλους τους πρόσφυγες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Όταν ο Ποπόλε Μισένγκα και η Γιολάντα Μαμπίκα εγκατέλειπαν το Κονγκό πριν από τρία χρόνια, δε φαντάστηκαν πως το καλοκαίρι του 2016 θα μπορούσαν να γίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες τζουντόκα που θα έπαιρναν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πατρίδα των δύο αθλητών μαστίζεται από πολεμικές συγκρούσεις. Ο Μισένγκα και η Μαμπίκα βρέθηκαν στο Ρίο το 2013 για το παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο και ζήτησαν άσυλο.

Το ρίσκο ήταν τεράστιο. Εκείνη την εποχή δε γνώριζαν ούτε την πόλη, ούτε τη γλώσσα ούτε τους νόμους περί ασύλου. Το μόνο που γνώριζαν ήταν πως δεν άντεχαν άλλο να κλειδώνονται από τους προπονητές τους και να μην τους δίνουν φαγητό για δύο ημέρες όταν έχαναν σε μία αναμέτρηση. Αλλά το σημαντικότερο ήταν πως ήθελαν να φύγουν από τις φρικαλεότητες του πολέμου όπου ο θάνατος ήταν καθημερινή συνήθεια από τα παιδικά τους χρόνια. Οι δυο τους κατάγονται από το Μπουκάβου, στα ανατολικά του Κονγκό. Είναι η πόλη που μετράει τις περισσότερες απώλειες ανθρώπων στην σύγχρονη ιστορία της Αφρικής.

 Ο πόλεμος της περιόδου 1998-2003 και όσα ακολούθησαν άφησαν περισσότερους από πέντε εκατομμύρια νεκρούς και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς σπίτι. «Αναρωτιόμουν μερικές φορές πώς να ζήσω όταν πεθαίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι», θυμάται σήμερα ο Μισένγκα. Αν και πλέον τυπικά έχει ανακηρυχθεί ειρήνη στο Κονγκό, οι βιαιότητες συνεχίζονται ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές του 2017. «Ακόμα και στην Κινσάσα ο στρατός έρχεται μόνο για να σκοτώσει. Έχω δει τόσο πολύ πόλεμο, τόσο πολύ θάνατο… Δε θέλω να συμμετέχω σε αυτό. Θέλω να ασχολούμαι με το τζούντο». Οι δύο αθλητές συμφωνούν πως το τζούντο τους βοήθησε να ξεχάσουν τη φρίκη του πολέμου και τη θλίψη που νιώθουν όταν σκέφτονται πως άφησαν πίσω αγαπημένα πρόσωπα. «Το τζούντο είναι η ζωή μου. Με βοήθησε να ξεφύγω από τις βιαιότητες και να πάω σε ένα άλλο μονοπάτι», λέει η Μαμπίκα η οποία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα χωρίς οικογένεια, εργασία και χρήματα. «Δε μπορώ όμως να κλαίω κάθε μέρα. Έκλαψα πολύ όταν ήμουν στην πατρίδα μου». 

Είκοσι εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο μοιράζονται παρόμοιες ιστορίες. Άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους γιατί τα όνειρά τους στοιχειώνονταν από κλάματα, πυροβολισμούς και θάνατο. Δεκάδες από αυτούς είναι αθλητές. Οι πιο ταλαντούχοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή τόσο στη ζωή τους όσο και στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο ο Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε πως πρόσφυγες θα προσκληθούν για να πάρουν μέρος στο Ρίο. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ παρότρυνε όλα τα κράτη-μέλη να αναζητήσουν αθλητές-πρόσφυγες που θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τα Ολυμπιακά κριτήρια. «Αυτό θα είναι σύμβολο ελπίδας για όλους τους πρόσφυγες παγκοσμίως και θα κάνει τον κόσμο να έχει περισσότερη συναίσθηση του μεγέθους της κρίσης», δήλωσε τότε ο Μπαχ.















Πηγή: sportsfeed.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου