Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

«Έφυγε» ένας θρύλος της άρσης βαρών

Σε ηλικία 77 ετών, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1964 και 1968, Λεονίντ Ζαμποτίνσκι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένος στην Ουκρανία, αγωνίστηκε με τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ’60 κυριαρχώντας στην κατηγορία των +90 κιλών. Εκτός από τα δύο χρυσά μετάλλια που κέρδισε στους Ολυμπιακούς του 1964 στο Τόκιο και το 1968 στο Μεξικό όπου ήταν και σημαιοφόρος της Σοβιετικής ομάδας, ήταν και τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1964, 1965, 1966, 1968) ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατέρριψε 19 παγκόσμια ρεκόρ.

Ο Ζαμποτίνσκι έμεινε στην ιστορία για το πόσο ανάλαφρα έπαιρνε τον αθλητισμό καθώς εμφανίζονταν σε Ολυμπιακούς και παγκόσμια πρωταθλήματα ιδιαίτερα χαλαρός, ενώ αξέχαστη θα μείνει η νίκη του το 1964 στο Τόκιο επί του μεγάλου του αντιπάλου και κατόχου του Ολυμπιακού τίτλου, Γιούρι Βλασόβ. Ο Ζαμποτίνσκι απέτυχε επίτηδες στη δεύτερη προσπάθειά του στο ζετέ, κάνοντας τον Βλασόβ να νομίζει ότι δεν μπορεί να τον νικήσει και έτσι δεν ανέβηκε παραπάνω κιλά. Στην τρίτη προσπάθεια όμως, ο Ζαμποτίνσκι ανέβηκε στο ταπί και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με τον Βλασόβ να τον παρακολουθεί ανήμπορος να αντιδράσει, μην έχοντας άλλη προσπάθεια.

Μετά το τέλος της καριέρας του, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην παιδαγωγική ακαδημία, αλλά προτίμησε να ασχοληθεί με την προπονητική στην άρση βαρών. Μέχρι το 1991 ήταν στρατιωτικός σύμβουλος και προπονητής στη Μαγαδασκάρη. Στη συνέχεια έγινε καθηγητής στο ιδιωτικό ινστιτούτο επιχειρηματικότητας της Μόσχας.

Υπήρξε το είδωλο του Άρνολντ Σβαρτζενέιγκερ.





















Πηγή: sportsfeed.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου