Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Έλεγχος σκέψεων στον αγώνα

Η ικανότητα του αθλητή να ελέγχει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του τον βοηθάει για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης.  Πολλοί αθλητές μπορεί να έχουν καλές επιδόσεις στην προπόνηση αλλά στους αγώνες, για διάφορους λόγους, η απόδοσή τους να μην είναι η ίδια.
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές για να μπορέσει να ελέγξει τις σκέψεις του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.


1: Πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα αλλά την απόδοσή μας.  Η σκέψη για το αποτέλεσμα το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι παραπάνω άγχος.  Ο αθλητής μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα σκεπτόμενος την καλή προσπάθεια. Οι σκέψεις πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στην προσπάθεια. 

2: Δεν προσέχουμε τους αντίπαλους. Στο ατομικό άθλημα το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την προσπάθεια που καταβάλει ο ίδιος ο αθλητής.   Όταν ο αθλητής προσέχει τους αντίπαλους  αποσπά τις σκέψεις του από την προσωπική προσπάθεια και χάνει τη συγκέντρωση του.

3: Η ύπαρξη του άγχους είναι θετική. Ο αθλητής που διατηρεί το άγχος του σε μέτρια επίπεδα ούτε πολύ υψηλό- ούτε πολύ χαμηλό, πετυχαίνει την ιδανική διέγερση. Το άγχος δεν είναι εχθρός μας. Μπορούμε να αντλήσουμε ενέργεια από αυτό και να οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα.  Η ουσία είναι ο αθλητής να εξασκηθεί ώστε να μπορέσει να διαχειρίζεται κατάλληλα το άγχος του και να πετυχαίνει τη διέγερση που είναι αποτελεσματική για αυτόν.

4: Δεν εστιαζόμαστε και δεν αναλύουμε τα λάθη κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Ένα λάθος επιφέρει αρνητικές σκέψεις οι οποίες δεν είναι καθόλου ωφέλιμες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Εάν γίνει κάποιο λάθος  πρέπει αμέσως να επικεντρωθούμε στο επόμενο σημείο του αγώνα. Η ανάλυση του λάθους αποσπάει την προσοχή του αθλητή από την προσπάθεια και τον αποσυντονίζει.  Μετά τους αγώνες έχουμε όλο το χρόνο να αναλύσουμε τα λάθη με τον προπονητή μας.

5: Θέτουμε σωστούς στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητές μας.  Προσοχή οι στόχοι στους αγώνες να είναι πάντα στόχοι προσπάθειας και όχι αποτελέσματος.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου